Senaste Kommentarerna

måndag 24 januari 2011

Vad hände med löftet Littorin ?

Kommer ni ihåg löftet från dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om att en majoritet av de som utförsäkrades skulle få höjd ersättning.

Regeringen tog sitt ansvar för de svagaste, tvärtemot belackarnas påståenden. Littorin hade gett kritikerna svar på tal, man kan tänka sig att han var rätt nöjd den där dagen. Detta var i december 2009, en månad innan de första 12 000 personerna lämnade sjukförsäkringen. Av regeringen hade de fått ett löfte, nu behövde de åtminstone inte oroa sig över ekonomin.

Resultatet är som bekant ett av borgerlighetens allra mörkaste kapitel. Av de första 12 000 som utförsäkrades fick tre av fem antingen behålla sin tidigare ersättning eller fick den sänkt. Många förlorade tusentals kronor i månaden. En del hamnade på socialkontoret. Hur det gick för resten av de totalt 42 000 som utförsäkrades under förra året vet vi däremot inte. Efter den första genomgången slutade nämligen Försäkringskassan att redovisa statistiken över de utförsäkrades ekonomiska situation. Detta utan någon reaktion från politiskt håll. Ville inte regeringen ställas inför fler obehagliga sanningar? Eller brydde man sig bara inte?

Det ligger nära till hands att misstänka att regeringen aldrig var intresserad av att veta hur det går för dessa människor, förutom den lilla grupp som faktiskt hamnat i arbete. Inte i något avseende har de praktiska konsekvenserna av förändringarna i sjukförsäkringen motsvarat de vackra skrivningar som formulerades innan ”reformen” sjösattes: ”Främja människors återgång till arbete och hälsa”, ”Genom tidiga insatser som utgår ifrån den enskildes behov”. ”(...) en aktiv sjukskrivningsprocess som minskar ohälsan”.

Regeringen såg inte ett sjukskrivningsberg – man såg ett berg med pengar. Att tänka på nästa gång lönespecifikationen kommer i brevlådan. Skicka en tanke till de svårt sjuka som tappert bidrar till att sätta guldkant på vardagen.

Den nya socialförsäkringsministern Ulf Kristersson säger att han är ”stolt” över att sjukförsäkringen är väg mot ”rätt håll”. Ja, när Ulf Kristersson träffade finansminister Anders Borg vid senaste regeringssammanträde fick han kanske en klapp på huvudet. Han har varit en duktig pojke. Kanske får han en lägenhet som belöning för sitt goda arbete.

Utvecklingen går regeringens väg, ekonomin växer, kostnaderna för sjukskrivningarna minskar. Anders Borg skruvade häromdagen upp prognoserna för tillväxten. Nu väntar ett femte och sedan kanske ett sjätte jobbskatteavdrag, i alla fall om finansministern får bestämma. De svårt sjuka fortsätter tappert att öka reformutrymmet.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: