Senaste Kommentarerna

fredag 26 februari 2010

Nu Lyfter Sverige

Regeringer gör kraftansamling och tvingar statliga myndigheter att ta emot 65.000 praktikanter för att hjälpa till att uppfylla deras mål om att 130.000 arbetslösa ska sysselsättas under 2010. Enligt Dagens Industri kommer denna satsning (Lyft) att kosta 200 miljoner kronor. Enligt regeringen ska de arbetslösa sysselsättas inom miljö, skogsvård, kulturarvet, omsorg och skola.
Det som rimmar illa med detta resonemang är att regeringen samtidigt kräver att kommuner och landsting ska effektivisera och rationalisera vilket har lett till att arbetstagare har fått lämna sina jobb pga övertalighet. Nu kommer de tillbaka som praktikanter istället.

Nog för att Alliansen alltid har förespråkat arbetslinjen, men att människor ska ut och arbeta (praktisera) med statlig ersättning låter inte förnuftigt. Dessutom läste jag om fas 3 i jobb och utvecklingsgarantin där arbetslösa ska få utföra arbete hos en arbetsgivare med arbetsuppgifter som annars inte skulle utföras och som kan ses som kvalitetshöjande. För detta får arbetsgivaren 225 kronor per person och dag.

Med andra ord betalar staten för att någon ska arbeta hos ett privat företag och göra något som inte behöver göras.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin planerar att ordna fram 445 praktikplatser på Regeringskansliet och det tycker jag låter oroväckande. Med tanke på att ca 4700 personer arbetar inom regeringskansliet så skulle detta innebära att dötiden skulle öka dramatisk.

Sven Otto Littorin klagar på Plusjobben men där fick arbetslösa utföra ett viktigt arbete inom skola och omsorg samt fick en dräglig ersättning samtidigt som den de ersatte fick kompetensutveckla sig själv.

Att det snart är val råder det ingen tvekan om, får då kommer alla panikåtgärder fram och detta både ser ut som och luktar panik. Vi får se hur många gånger regeringer reviderar sina "praktik" siffor.

0 kommentarer: