Senaste Kommentarerna

torsdag 8 september 2011

Onanera - det roligaste man kan göra på egen hand!

Onani eller masturbation innebär att stimulera det egna könsorganet i syfte att uppnå sexuell tillfredsställelse, och i många fall även orgasm, utan sexuellt umgänge.

Onani är vanligt och normalt hos både män och kvinnor av alla åldrar. Ofta inleds onanin i tidiga puberteten eller ännu tidigare; många upptäcker det av en slump under lek med könsorganet. Det är vanligt att personer onanerar också då de har tillgång till sex med en partner.Ordet "onani" kommer från Gamla Testamentet, 1 Mos 38:8-9, där Onan ombeds äkta och skaffa avkomma åt sin döde bror, men när han var med broderns hustru, spillde han sin säd i jorden i stället för i broderns hustru, för att inte ge avkomma åt sin broder. Gud straffade Onan med döden för hans agerande. Onani är sålunda egentligen en beteckning på avbrutet samlag,coitus interruptus, i vilken betydelse ordet också har använts i svenska språket. Onani i betydelsen masturbation är ett inlån från schweizerfranska, som en följd av en schweizisk läkares succé med sin skrift om sjukdomar till följd av masturbation. Ingressen till hans boktitel år 1755 hade det missuppfattade ordvalet: "L'Onanisme". "Runka" och "runka av" hade tidigare andra betydelser, men August Strindberg använde det med nuvarande betydelse 1884.

Kvinnlig onani

Kvinnor smeker vanligen sina blygdläppar och klitoris. De kan föra in ett eller flera fingrar i slidan (vagina) och massera, speciellt den främre slidväggen är känslig för tryck. En del kvinnor upplever även njutning vid stimulans av anus. Stor variation finns på hur onani kan utföras. Det är vanligt att kvinnor smeker sina bröst och sin rumpa.

Som hjälpmedel kan kvinnan använda till exempel en dildo, vibrator eller handdusch för att stimulera klitoris och slidan. Penetration är dock inte nödvändig vid kvinnlig onani; vanligast är att på olika sätt stimulera klitoris. Vanliga positioner inkluderar att ligga på ryggen eller med ansiktet ner, sittande, på huk, knä eller stående. I sittande ställning kan kvinnan sitta grensle på en kudde, kanten eller hörnet av en säng, en partners ben eller något mjukt plagg och "jucka" sin vulva och klitoris mot det. I stående position kan en stol, hörnet av ett föremål eller en möbel, eller till och med en tvättmaskin användas för att stimulera klitoris.

När kvinnan onanerar blir slidan våt av utsöndrat sekret och blygdläpparna svullnar till följd av att de blodfylls, kvinnan blir därmed sexuellt upphetsad. Även klitoris svullnar och eftersom den består av samma vävnadstyp som mannens penis kan den också erigera och bli hård. Ofta fortsätter onanin tills orgasm uppnås. En del kvinnor kan få flera orgasmer i följd på kort tid, andra uppnår aldrig orgasm.[källa behövs]

En del kvinnor kan uppnå orgasm genom att korsa benen och sedan spänna benmusklerna hårt, varvid det skapas ett tryck hos det yttre könsorganet som sköljer fram en orgasm. Detta kan göras bland folk utan att observatörer märker något. Vissa föredrar att använda endast tryck applicerat på klitoris utan direkt kontakt, till exempel genom att gnida handflatan mot underkläder eller tjockare kläder.

Några få kvinnor kan få orgasm spontant efter att ha upplevt en särskild intellektuell stimulation av sexuell upphetsning, till exempel genom att lyssna till vissa musikbitar. Dessa mentala utlösningar har ofta anknytning till tidigare upplevelser av upphetsning och orgasm. Vissa kvinnor påpekar till och med att de kan uppnå orgasm spontant av egen vilja, men denna förmåga (om den överhuvudtaget existerar) kan kanske inte direkt klassas som onani eftersom ingen fysisk stimulation äger rum. Orgasmen i sig har också vid ett flertal studier bevisats som det bästa hjälpmedlet mot sömnbesvär.

Sexterapeuter råder kvinnliga patienter att ta sig tid att onanera fram en orgasm, speciellt om de inte gjort det tidigare.

Manlig onani

Manlig onani består vanligen av att ollonet smeks då penis är erigerad, tills mannen når orgasm. Ofta sker detta genom att förhuden dras fram och tillbaka över ollonet, men även omskurna män kan onanera; glidmedel är då ofta till stor hjälp.

Särskilt den känsliga undersidan av ollonet smeks, till exempel genom att omsluta det med pekfingret, medan de andra fingrarna kan omsluta resten av penis. Smekningarna består av en pendlande rörelse, ungefär 3 per sekund och en amplitud på bara någon centimeter räcker till. Dessa siffror kan dock variera stort från individ till individ.

Stor variation finns på hur onani utförs. Det är inte ovanligt att även smeka pungen och anus. Vissa män för även in fingrar och/eller dildos eller andra hjälpmedel i anus för ökad stimulans.[källa behövs]

Det finns vetenskapliga undersökningar som tyder på att frekvent ejakulation, exempelvis som ett resultat av onani, kan minska risken för prostatacancer.

Nyligen kom också en studie som pekade på det motsatta, att överdriven frekvens av onani eller annan form av sexuell aktivitet kan öka risken för prostatacancer, troligen på grund av könshormonet testosteron. Skillnaderna mellan grupperna var dock minimala, enligt forskarna själva som avrådde från total kyskhet.


snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

2 kommentarer:

Ett morronrunk i duschen och man är redo för resten av dagens aktiviteter...;-)