Senaste Kommentarerna

fredag 25 februari 2011

Barnuppfostran - Ett svårt kapitel i livet

Brottslig BarnuppfostranUppfostrar du dina barn korrekt? Vad är korrekt? Och behöver barn uppfostras?
Enligt vissa experter är uppfostran av barn en av de svåraste och mest ansvarskrävande och mest tillfredsställande uppgifter man fått i livet. Är det verkligen så? Räcker det inte med att de förutsättningar människan behöver för att må bra är uppfyllda? Vi har under en lång tid fått höra att barn inte gör som man säger åt dem att göra, utan att de gör det som de ser oss göra. Så om vuxna människor uppför sig korrekt enligt de regler som det sociala samspelet kräver, då behöver vi vuxna inte tillrättavisa våra barn med muntliga tillsägelser. Eller hur?
Och eftersom barnen lär sig genom att härma de vuxnas sociala beteende måste de vuxnas sociala beteende vara felaktiga!

Är det så att vi vuxna har slutat att beté oss på ett respektfullt sätt mot varandra?

Jag läser en artikel i en amerikansk tidning om ett par föräldrar som blev arresterade för att de utsatt sitt barn för fara under en uppfostringslektion. Annette Gerhardt och hennes fästman Gerardo Santiago var utmattade efter att ha kämpat med sin 6 åriga dotters dåliga uppförande i skolan. Föräldrarna använde ingen aga utan satte upp gränser och försökte tala henne till rätta. I ett sista desperat försök tog de med sin dotter till den lokala polisstationen och förklarade att det var här dåliga pojkar och flickor hamnade. Mamman försökte få en av poliserna att spela med, men istället blev hon och fästmannen arresterad. Mamman fick även en utskällning och fick veta att hon var olämplig som "mamma".

Jag är själv tveksam till hot som uppfostringsmetod. Och frågan är om hot som uppfostringsmetod ska vara brottsligt? Vad tycker du? Skulle vara intressant att få höra era funderingar.


snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

3 kommentarer:

Bra skrivet! Att använda sig av våld i annat syfte än att försvara sig är enligt mitt förmenade inte moraliskt försvarbart. Vill man förändra ett beteende så ska man använda sig av positiv och negativ förstärkning, framför allt den förra och framförallt använda sig av intermittent (positiv) förstärkning. Bestraffning kan fungera som en framtida negativ förstärkare men får oftast effekten av att man undviker bestraffningen istället för det oönskade beteendet. Detta är basal inlärningspsykologi (som är känd sedan 50-talet) om hur människor lär sig beteenden.

Du har skrivit precis det jag har gått och tänkt en längre tid! Föräldrarnas ansvar är ett nyckelproblem, men hur man når man fram till dem är en gåta? När man har föräldrar som uppför sig som svin, super och gastar och vräker ur sig okvädningsord med barnen som åskådare, Ja då kan man inte förvänta sig att barnen blir annorlunda.
Skicka föräldrarna på uppfostringsanstalt och inom kort får vi de barn vi förtjänar...

"tvåbarnmanna" Hur kan vi implementera positiv och negativ förstärkning för vuxna? För det är ju främst där vi måste börja. Som Svanta nämnde så får vi de barn vi förtjänar. Genom att ändra vårat beteende lär vi barnen vad som är bra kontra dåligt!