Senaste Kommentarerna

söndag 27 februari 2011

Det enda vi vet är baserat på rykten

Ni har garanterat märkt det konstiga med rapporteringen från Libyen? All information kommer ifrån mobilkameror, intervjuer med personer som inte befinner sig i Libyen och rykten som sprids som en löpeld på Internet. Världsamfundet fördömer Gadaffis agerande kraftigt och jämför honom med Hitler.
Men vad vet vi egentligen om det som händer i landet? Ingenting!
Stridflyg bombar civila, stridsvagnar beskjuter demostranter, legosoldater strömmar in i landet och mördar kvinnor och barn... Sjukhusen är överfulla och trots rapporteringarna om ett land i kaos har någon lyckats hålla räkningen att 135 soldater blivit arkebuserade och 1000 civila avlidit. Själv sprider jag ett rykte om att Gadaffis yngste son bytt sida, efter som en iransk vän till mig hörde detta på en arabisk nyhetssändning.

Jag menar inte att detta inte har hänt, men man kan göra liknelser med Irak där informationen flödade om massdestruktionsvapen som skulle användas mot hela världen och gömda kärnvapenfabriker. Militär intelligens och spaning identifierade en enkel åsnekärra som en avfyrningsramp för kärnvapen men när landet invaderats av USA och dess allierade hittade man ingenting som hade med massdestruktion att göra.

Det är helt rätt att spärra diktatorns tillgångar för Gadaffi är en diktator, men militär intervention bör undvikas eftersom det alltid visar sig drabba civilbefolkningen värst. Medborgarna i Libyen måste göra upp med sina historia själva och vi får se till att försörja dem med läkemedel, vård och allt annat som de har behov av. Dessutom måste vi öppna upp våra gränser och ta emot de som söker skydd.

Hjälp Libyen men hjälp dem på rätt sätt och tro inte på alla rykten som florerar.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner: