Senaste Kommentarerna

fredag 29 januari 2010

Vaccinationsfiaskot

Det är en sorglig läsning men samtidigt en fingervisning för alla lättlurade hypokondriker på "Myndigheten för säkerhet och beredskap". Av 18 miljoner doser som beställdes i panik kvarstår nu 14 miljoner doser. Myndigheten försöker nu stoppa leveransen av 10 miljoner doser men kommer med stor sannolikhet att få betala för dessa. Varje dos vaccin kostar 65 kr vilket skulle innebära att 910 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar helt sonika har slösats bort.

Och vad fick man nu för dessa 910 miljoner kr. Jo en jädrans massa timmar i köer för att få veta att vaccinet tagit slut. Därefter en jädrans massa timmar i nya köer för att på nytt få samma meddelanden. Trots att en helt ny myndighet skapades fanns det inte en enda klok människa som kunde komma på idén med nummerlappar.

Tänk om någon kunnat yppa dessa enkla fraser:
Helena hur många doser vaccin har vi idag?
500 doser.
Då delar vi ut 500 kölappar, resten får gå hem.

Det jag känner idag med facit i handen är: "Tack och lov att inget riktigt otäckt hände i Sverige. Vi har för helvete ingen beredskap för de mest simplaste händelser. Detta var bara en enkel vaccinations-process.

Vårdguiden, vaccinationcentralerna, Landstinget och Myndigheten för säkerhet och beredskap hade ingen som helst samordning. Ingen visste någonting! Det enda de kände till var att vaccinet plötsligt tog slut på vaccinationscentralerna medan tusentals stod i kö och väntade på sin tur.

Det fanns inte en enda klok människa i organisationen som kom på idén om att använda en databas för att registrera antal doser och vart dom fanns.

Kom nu inte och påstå att de 4 miljoner doser som ändå delades ut medförde att smittspridningen mildrades. Jag kan nästa ge min högra arm och lova att ingen skulle ha märkt någon större skillnad om vaccinet aldrig nått landet. Möjligtvis skulle de 5 personer som dog med anledning av vaccinet ha varit vid liv idag.

Jag vet dessutom att det finns de som anser att man hellre ska agera snabbt, sprida panik och slösa bort en massa pengar, än att analysera och riskera tappa kontrollen. Men saken är den att kontrollen saknades hela vägen. Ända från att larmet gick tills behovet av vaccin mattades ut. Paniken spreds från WHO till medierna till myndigheterna till folket och i allt detta visade alla led att de inte hade kraften att orken, modet, förståndet att analysera, planera, strukturera och agera.

Nu håller jag tummarna att en riktig katastrof inte drabbar Sverige...för då är vi alla dödsdömda.

0 kommentarer: