Senaste Kommentarerna

tisdag 19 januari 2010

Nya förslag på ny sjukförsäkring

Kampen om väljarnas stöd är i full gång och på på DN debatt presenterar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern sitt förslag på hur de vill förändra sjukförsäkringen om de får väljarnas förtroende i höstens val.

Jag kan instämma i att alliansen skötte implementeringen av sin reform riktigt uselt. Att informera, informera och informera är A och O när man sjösätter en sådan enorm reform inom sjukförsäkringen. Men en sak är säkert. Ingen borde vilja gå tillbaks till det gamla systemet. Det borde vara en självklarhet att alla som har en arbetsförmåga bör vara tillgängliga för arbetsmarknaden och de som är sjukskrivna ska få stöd och hjälp att komma tillbaka igen genom en rehab-kedjan. För vilket incitament ger det människor om man återgår till den gamla förvaringssystemet.

Socialdemokraterna tror sig ha lärt läxan och är inte nöjda med hur försäkringen fungerande under förra mandatperioden. Samtidigt sparkar dom på sittade regeringen och hävdar att de inte har en lösning för den enskilde. Enligt de rödgröna byggs nu en ny försäkring där alla ska vara med ingen ska bli utslängd och personlig hänsyn ska tas tillsammans med en läkare. De rödgröna tror på individen inte på systemet.

Att statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (M) sågar vänsterförslagen är ju bara väntat. Hon är en barsk moderat och ska därför stå för en hård politik mot sjuka och andra utsatta grupper. Men på område efter område kommer nu alternativ till högerpolitiken och utspelen ökar oppositionens trovärdighet. Det handlar om ett samlat alternativ. Rimligen bör avståndet öka mellan högeralliansen och oppositionen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

0 kommentarer: