Senaste Kommentarerna

onsdag 27 januari 2010

SAAB stavas Spyker

Saab som för bara en månad sedan verkade avsedd för skroten av dess ägare General Motors, meddelade i tisdags att de funnit en köpare. Plötsligt fick SAAB ett nytt liv och nu med en Hollänsk ägare Spyker som till vardags tillverkar exklusiva sportbilar i begränsat antal.
Och detta var i inte en sekund för sent då G.M redan börjat stänga av produktions-linjer i Trollhättan. Spyker betalar G.M $ 537 miljoner i kontanter och 2,4 miljarder kronor i preferensaktier från den nya Saab-Spyker enhet. Affären beräknas vara avslutad i mitten av februari.
Anställda och politiker i Sverige jublade av lycka och oroliga SAAB-ägare i hela världen kunde andas ut.
Det har varit en lång och tuff marsch, sa G.M:s Vice President för affärsplanering John F. Smith , SAAB gick ut på försäljning redan för ett år sedan och sedan dess har man sett flera bud kollapsa under förhandlingarna.
Men SAAB har en tuff utmaning i att återuppliva varumärket. Försäljningen föll till 39.903 bilar förra året från 2008 då 94.751 bilar såldes.

För lilla Spyker som säljer 30 - 50 bilar om året och med 100 anställda kommer det att bli ett stort steg att ta över SAAB som har 3400 anställda, där majoriteten finns i Trollhättan.

Men Spykers VD Victor R. Muller verkar ta allt med ro och upprepar företagets motto "Nulla tenaci invia est via" (ingen väg är oframkomlig för den ihärdiga).
Victor R. Muller framförde i ett tal att SAAB ska öka sin produktion till 100.000 bilder inom 3-4 år, men chefen för Center for Automotive Research på Cardiff Universitetet i Wales där man bedriver näringslivsforskning hävdar att detta mål kommer att bli mycket svår att uppnå.
Just nu råder det en enorm optimism och denna överskuggar verkligheten. De strukturella förhållandena som ledde SAAB i fördärvet har inte förändrats. Det enda som har förändrats är att SAAB nu inte längre befinner sig under General Motors beskyddande vingar.

Men avtalet om försäljning hänger fortfarande på om Europeiska investeringsbankens (EIB) ger ett lån till Saab Spyker. För detta krävs att Sveriges regering säger ja till statliga garantier för EIB-lånet, vilket näringsminister Maud Olofsson redan gett positivt besked för.

Därefter återstår att även banken och EU-kommissionen godkänner lånet.

I december 2009 avvisade G.M Spykers bud då G.M befarade att SAAB:s teknologi kunde hamna hos ryska konkurrenter. Detta då Spykers största investerare var den ryska banken Convers Group, som kontrolleras av Alexander Antonov.
Victor R. Muller hävdar nu att de köpt ut sina ryska partners för 627 miljoner kronor samt att Mullers egna företag Tenaci Capital lånar ut 725 miljoner kronor till Spyker.

Idag samlades 3400 SAAB arbetare utanför SAAB:s museum för att fira köpet och för att höra Victor R. Muller tal till folket.

Nu får vi hoppas att jublet inte fastnar i Trollhättebornas hals...

Läs mer:
Dn 1, Dn 2, Dn 3, Dn 4, Dn 5, Dn 6
Ab 1, Ab 2, Ab 3, Ab 4, Ab 5, Ab 6, Af 7.
Ex 1, Ex 2, Ex 3, Ex 4, Ex 5, Ex 6, Ex 7, Ex 8
Svd 1, Svd 2, Svd 3, Svd 4, Svd 5, Svd 6, Svd 7.

1 kommentarer:

SAAB förkortning av Sälj Aset Annars Byt