Senaste Kommentarerna

lördag 26 november 2011

André Gide (1947)

Det finns en roman i romanen Falskmyntarna, där finns en författare som skriver på en bok med samma namn och vi får ytterligare med fördröjning ta del av händelserna genom dennes dagböcker.

André Gide experimenterar med den litterära formen men han utmanar också med sina omoraliska idéer och föreställningar. Själv var han öppet homosexuell och boken fördömdes av kritikerkåren på den tid boken kom ut. Homosexualitet är naturligtvis en lika fördömlig företeelse idag men samhället har avkriminaliserat den och Gide ses allmänt som en viktig förnyare och innovator.

André Gide
Det finns falskmyntare i alla samhällen och bland alla slags mänskor. Redan Moses bekämpade dem: ”Du skall inte ha två slags vikt i din börs, en stor och en liten, och i ditt hem skall du inte ha två slags efamått, ett stort och ett litet. Full och rätt vikt skall du ha.” (5 Mos. 25:13—15) Inom kristen tro är de farligaste falskmyntarna de som späder ut Skriften med vad mänskligt förnuft finner rimligt och antagbart och bjuder ut detta som äkta vara.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: