Senaste Kommentarerna

måndag 6 december 2010

Grattis Finland - 93 år

FinlandFör 93 år sedan förklarade sig Finland självständigt Ryssland
Och i de Tusen sjöars land tänds idag ljus för att hedra minnet av de
som fick sätta livet till i Vinter- och Fortsättningskrigen. Och i Helsingborg tar presidenten emot
inhemska som utländska välgörare till landet.
Inte att förglömma firas denna dag även i Sverige, bland de 440 000 personer som är födda i Finland, alternativt har minst en förälder därifrån eller har finländskt medborgarskap.
Högtidlighållandet är viktigt av flera anledningar.
Vi påminns om frihetens pris och en nations kamp för att behålla den, men också om Sveriges lycka att ha en god granne i öst under det kalla kriget. Samtidigt är dagen ett tillfälle att rikta en tanke mot dagens Finland.

"Vårt land är fattigt, skall så förbli" diktade Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Mycket har hänt sedan dess.

I dag är likheterna mellan de svenska och finländska ekonomierna stora och utbytet livligt. Näringslivet rör sig snabbt över gränserna och samgåendet mellan Stockholms- och Helsingforsbörsen och Stora Enso, Nordea och Cloetta Fazer är exempel på fruktsamma fusioner som stärker både Sveriges och Finlands internationella konkurrenskraft.
Det offentliga samarbetet är omfattande. Inte minst vad gäller utrikes- och säkerhetspolitiken.
Om Sveriges och Finlands ekonomiska situationer var milsvida tills långt efter krigsslutet, var de utrikespolitiska förutsättningarna än mer olika. Då Olof Palme högljutt tillät sig ställa krav på omvärlden, var den finländska "Paasikivi-Kekkonen-linjen" med ständiga förhandlingar och diplomatisk list gentemot Sovjetunionen en nödvändighet för fortsatt nationell suveränitet under Kalla kriget. Det var knappast förvånande att Finland snabbt efter Sovjetunionens fall valde att närma sig Nato.
Men trots olika inställningar under 1990-talet, sitter Sverige och Finland i dag i samma båt. Och precis som på det ekonomiska området, är ett fördjupat samarbete inom säkerhetspolitiken inte bara önskvärt, utan kanske också nödvändigt.
Ifrågasättandet av Sveriges neutralitet, inte minst i samband med Wikileaks avslöjanden, öppnar tillsammans med socialdemokratins kollaps för en ny diskussion om försvarspolitiska samarbeten. Dels inom Norden, men också för ett fullvärdigt Nato-medlemskap. Här spelar, liksom vid EU-inträdet 1995, Finlands agerande stor roll för opinionen.
Den 6 december är en dag att minnas Finlands kamp för frihet och vår gemensamma historia, men också ett utmärkt tillfälle att fundera över vår gemensamma framtid.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

3 kommentarer:

Finland? Landet alltså? Eller vodkan? Förstår ingenting...

Mycket bra skrivet!MustaPekka bockar o bugar...;-)

"Megamongot" Hi ha ha ha ha! Vad "inte" roligt!

"MustaPekka" Heder åt Finland och deras medborgare som alltid ser deprimerade ut.

Alfredo