Senaste Kommentarerna

onsdag 22 december 2010

Friskola - Vinst på våra barns bekostnad

Vi är många som funderar kring hur vi ska tjäna mycket pengar med minimal insats och utan stora risker. Jo nu har även jag kommit underfund med detta. Man startar en friskola. Det är en bra investering och det blir bara bättre och bättre för varje år.
Först måste man göra sig kvitt alla moraliska betänkligheter att man förstör livet för en massa barn. Därefter ser man till att dupera dessa barns föräldrar om att just din friskola erbjuder mer kvalité än de kommunala alternativen. Därefter är allting riggat och du kan se miljonerna trilla in.

Enligt en genomgång av SVT:s Rapport­redaktion kommer 2010 att bli ett nytt rekordår för friskolebranschen: den sammanlagda vinsten tros bli en miljard. Bara koncernen Academedia, som bland annat driver vuxenutbildning i Östersund, gjorde förra året en rörelsevinst på 200 miljoner. Detta är alltså pengar som skulle kunna användas för att anställa specialistlärare, fräscha upp slitna lokaler, ja överhuvudtaget höja kvaliteten i en skola som uppvisar allt sämre resultat.

Det är ett mysterium varför inte Socialdemokraterna gjorde friskoleeländet till ett huvudnummer i valrörelsen. Dessa enorma transfereringar av skattemiljoner från det allmänna till anonyma riskkapitalister är inget annat än ett politiskt sanktionerat svindleri. Eller så var det en naturlig konsekvens av att partiets affischnamn, Thomas Bodström, själv sitter i styrelsen för ”Pysslingen Förskolor och Skolor AB”.

Skolan har inte särskilt många tunga utgiftsposter, de stora kostnaderna är lokaler och personal. Om den första posten, lokaler, är tämligen konstant, framträder däremot potentiella vinstmarginaler om man tittar på personalsidan.

Vi vet att lärartätheten och andelen behöriga pedagoger är lägre i friskolan. Och nu avslöjas att privatanställda lärare tvingas underteckna avtal om tystnadsplikt med arbetsgivaren. Dagbladet i Sundsvall berättade i tisdags om läraren Pär Lindberg vid John Bauergymnasiet som varnats av skolledningen efter att ha talat med tidningen. Helt skandalöst! Tillämpar John Bauer i Östersund samma usla personalpolitik?

Det är dags att göra upp med friskolan: nej till vinstuttag och självklart ska meddelarskyddet gälla alla lärare, oavsett driftsform . Samtliga verksamheter betalas ju från samma kassa !

Just nu pågår förhandlingar mellan blocken för att strama upp regelverket. Vad resultatet blir återstår att se.


snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: