Senaste Kommentarerna

tisdag 18 oktober 2011

Rapa das Bestas - Hästbrottning

Spanien är ett land som har lång tradition av att plåga djur såsom i tjurfäktning. Men det finns också en annan mindre känd evenemang: Rapa das Bestas = häst brottning. Det finns resor till den lilla byn Pontevedra Sabucedo i Spanien, där lokalbefolkningen jagar och brottar ner vilda hästar och de kallar det för en festival.


Det hävdas att festivalen är en uppvisning i styrka och mod. Den Rapa das bestas görs för att hedra St Laurence, vars förbön räddade staden från en plåga. Enligt legenden bad två systrar innerligt till honom att rädda stadsborna, och när han gjorde detta, erbjöds systrarna två fina ston av de tacksamma byborna. Lokalbefolkningen hävdar bestämt att Rapa das bestas är till för att ge medicinskt vård till vildhästarna som kan vara sjuka eller lidar av parasiter som loppor och fästingar.


Rapa das bestas samlar arbetsföra män och kvinnor till toppen av en kulle för att samla in hästarna och föra dem till en stenomgärdad cirkelformation. Där bildar aloitadores (krigarna) tre-manna grupper som ska fånga och hålla fast hästarna. Hästbrottning är mycket fysiskt ansträngande och inte alltid angenämt att titta på. Krigarna kastar sig på hästen bakifrån, vilket får dem ostabila samtidigt som två andra krigare kastar sig på manen och svansen för att dra ner hästen till marken. Manen och svansen klipps och hästen märks. Stadsborna i Pontevedra är exceptionellt stolta över att delta i Rapa das bestas.


Vill du uppleva detta barbari mot djuren ska du besöka Rapas das bestas på första lördagen i juli i Sabucedo.
snabbisen - din snabbaste väg till hästbrottning

Reaktioner:

0 kommentarer: