Senaste Kommentarerna

lördag 26 juni 2010

Storstadsborna förlorarna med rödgrön seger

Opinionsproblemet för de rödgröna är i första hand storstadsborna, som uppenbarligen oroas av de rödgrönas förslag på återinförd fastighetsskatt.

Men oron är oberättigad. Den 24 juni kunde man på SvD läsa att de rödgrönas påstående stämmer, att 7,5 procent av villaägarna i Stockholms län, de med villor med ett marknadsvärde över sex miljoner kronor, får höjd skatt. I hela Sverige får bara 1,5 procent av villahushållen höjd skatt.

Samtidigt visar en Sifomätning beställd av SvD att bara tre procent av de tillfrågade tror att en mycket liten del av villaägarna får höjd skatt. 71 procent tror att ganska få, ganska många eller väldigt många får höjd skatt. Resten vet inte.

SvD:s kommentator Göran Eriksson kallar det hela ett marknadsföringsfiasko. Det ligger en del i det. Men det är inte lätt för de rödgröna i ett medie-Sverige med väldig borgerlig dominans. SvD förtjänar respekt. Men när förslaget presenterades slogs det upp som en skattechock i DN, Sveriges och Stockholms största morgontidning. Och det trots att ingen som äger dessa sexmiljonersvillor kommer att drabbas av en skattehöjning som överstiger fyra procent av inkomsten.

De borgerliga har under den här mandatperioden på ett väldigt oblygt sätt gynnat de redan rika, så förslaget borde inte vara kontroversiellt. Det strider mot mångas moral att beskatta slott och koja på samma sätt.

De rödgröna utlovar också att skattegränsen ska höjas i takt med taxeringsvärdena så att inte fler ska få höjd skatt. Men de rödgröna har också lovat att återinföra en form av förmögenhetsskatt.

Nu vill sossarna se till att också den ingår i begränsningen till maximalt fyra procent av hushållets inkomst. Det borde lugna det fåtal oroade som är direkt berörda och bör få stöd av alla de rödgröna. Vänsterpartiets tvekan i denna sak är riskfylld.

För valseger är det hur som helst nödvändigt för de rödgröna att väljarna förstår att skilja på nidbild och verklighet när det gäller förslaget till fastighetsskatt.

Tre effekter av de rödgrönas förslag till fastighetsskatt:

Bara 1,5 procent av villahushållen kommer att få höjd skatt.

Den som trots låg inkomst äger en dyr villa skyddas av att skatten begränsas till fyra procent av inkomsten.

Socialdemokraterna vill att också den nya förmögenhetsskatten ska ingå i begränsningsregeln.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: