Senaste Kommentarerna

lördag 26 juni 2010

När ska sekretess gälla ?

Att läsa åtalet mot Uppsalas förre polischef Göran Lindberg är att ta del en uppradning av perverterat beteende.

Förutom att vara en sexköpare – något han erkänt – åtalas han för att ha våldtagit en 17-årig flicka på det mest utstuderat grymma sätt. Och när han greps i Falun i januari hade han en väska med sig med ögonbindlar, läderpiskor och ett armband med krokar bland annat. Sakerna misstänks han ha tänkt sig använda vid ett sexmöte med en då 14-årig flicka. Förutom grov våldtäkt och försök till våldtäkt med barn och en rad sexköp misstänks Lindberg för koppleri.

Det har skrivits spaltmetrar om Göran Lindbergs dubbelnatur. Hur det kommer sig att mannen som själv tog på sig rollen som jämställdhetens förespråkare inom polisväsendet (något som gav honom det nedsättande öknamnet Kapten Klänning), visade sig vara inget annat än en perverterad sexköpare. En av många, en av dem som polisen kämpar för att ringa in och sätta fast. Göran Lindberg klev i den egna organisationens fälla. Ville han åka fast? Gjorde faran för att ertappas honom upphetsad? Eller var han så arrogant att han trodde att han skulle klara sig, kanske tack vare just sin position?

Det är frågor som allmänheten förtjänar att få svar på, men just nu är Lindberg-åtalet höljt i dunkel.

Själva åtalets formuleringar går att läsa men åklagaren Håkan Roswall har valt att sekretessbelägga hela förundersökningen och dessutom meddelat att han inte ämnar svara på frågor från journalister under rättegångsprocessen som inleds nästa vecka.

I mål där minderåriga är inblandade är sekretess regel. Det handlar om att skydda unga brottsoffer – i synnerhet om de blivit utsatta för sexualbrott.

Men sekretess får inte göras till ett slentrianmässigt arbetsredskap för tjänstemän på olika nivåer. Och i det här fallet blir sekretessen extra allvarlig. Det är faktiskt inte vilken snuskgubbe som helst som står åtalad. Det handlar om att en högt uppsatt polis åtalats på 23 punkter i ett av de mest uppmärksammade sexmålen någonsin. Om han har använt makten som hans högt uppsatta position gett honom för att kunna begå övergrepp är självklart av stort allmänintresse. Bedömningen om vad som är publicerbart måste ligga hos medierna vars granskning ju är en garant för att rättssystemet upprätthålls.

Sekretessen kring Göran Lindberg kan skapa misstanken att rättssystemet skyddar dem som jobbar inom det.

Det är allvarligt eftersom det inte får finnas skuggan av tvivel om rättssystemets neuatralitet.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: