Senaste Kommentarerna

söndag 27 juni 2010

Amnesty International - Dödsstraff

Antalet dödsstraff går ner i världen. Det skriver Amnesty International i sin årliga rapport ”dödsstraffet i världen 2010”. Organisationen är dock skarpt kritiska till att det Kina hemlighåller hur många dödsstraff som utförs i landet varje år.

Amnestys utredning visar att avrättningar alltmer blir ett undantag i de länder som fortfarande har dödsstraff. Sammanlagt fem länder står för merparten av alla avrättningar. Förutom de tusentals som sannolikt har avrättats i Kina, avrättade Iran minst 388, Irak minst 120, Saudiarabien minst 69 och USA 52.

Att Kinas antal avrättningar är en statshemlighet väcker kritik från Amnesty.


De kinesiska myndigheterna hävdar att antalet avrättningar minskar. Om så är fallet – varför kan de då inte offentliggöra hur många personer som har avrättats, säger Claudio Cordone, tillförordnad generalsekreterare för Amnesty International.

Ett annat land som Amnesty framhåller som ett särskilt dåligt exempel är Iran, där dödsstraff under 2009 användes som ett politiskt budskap för att tysta opposition. Under åtta veckor förra sommaren avrättades 112 personer i Iran i samband med presidentvalet den 12 juni och installationen av president Ahmadinejad den 5 augusti.

Men det finns också positiva siffror. Antalet länder som helt har avskaffat dödsstraffet är nu 95 och för första gången sedan Amnesty inledde sitt arbete mot dödsstraffet verkställdes inte en enda avrättning i Europa under förra året. Dessvärre kom ett bakslag i mars i år då Vitryssland, enda landet i Europa som fortfarande använder dödsstraff, avrättade två personer.

På den amerikanska kontinenten var USA ensamt om att genomföra avrättningar. Även där
finns dock positiva signaler, antalet dödsdomar sjönk för sjunde året i rad och har minskat med

I Afrika var det endast två länder som verkställde avrättningar; Botswana och Sudan. Under året upphävde regeringen i Kenya dödsdomarna för 4 000 fångar, som i stället dömdes till fängelsestraff. Antalet länder i Asien som genomförde avrättningar minskade till åtta: Kina, Bangladesh, Japan, Malaysia, Nordkorea, Singapore, Thailand och Vietnam. För första gången på många år genomfördes inga avrättningar i Afghanistan, Indonesien, Mongoliet och Pakistan.

Förutom Kina, genomfördes de flesta avrättningar i Mellanöstern, sammanlagt minst 624 i Egypten, Irak, Iran, Jemen, Libyen, Saudiarabien och Syrien. Flera länder - Algeriet, Libanon, Marocko/Västsahara och Tunisien - har sedan länge ett moratorium/stopp för avrättningar.

snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

1 kommentarer:

Dödsstraff i Sverige tack.

Johannes