Senaste Kommentarerna

lördag 22 maj 2010

Arbetslös - En patetisk historia

Det verkar som de arbetslösa har kommit upp på agendan igen, och som vanligt debatteras det friskt om vem som har rätt och vem som har fel. Och lika sorgligt är alla latmaskarna som sitter på sitt arsle och ingenting gör förutom löser in sin arbetslöshetsersättning och klagar.

Man klagar på Arbetsförmedlingen och man klagar på jobbcoacher, man klagar på arbetsmarknadsutbildningar och man klagar på jobbsökaraktiviteter hos Arbetsförmedlingen. Ingenting verkar vara bra, men ingen verkar ha något bättre förslag, förutom att sitta på sina feta arslen och lösa ut arbetslöshetsersättningen.

Nu ska tilläggas att många faktiskt sköter sig och tar stort ansvar över sina liv och sin situation. De jag talar om är de som skriver kommentarer och inlägg i debatter och klagar. Det är oftast dessa som som missköter sig och skyller sina misslyckanden på andra.

Själv fick jag delta på en gruppaktivitet hos Arbetsförmedlingen där vi var 10 personer, och trots att vi inte kände varandra och ingen egentligen visste vad vi skulle gå igenom, så var majoriteten negativa till aktiviteten.

Flertalet av de i gruppen hävdade att de kunde sköta sitt arbetssökande på egen hand och kände sig tvingade att vara med.

Vid tredje träffen visade det sig att 6 av 10 inte hade några ansökningshandlingar. 8 av 10 vågade inte ringa till ett företag eller skicka intressebrev spontant. Kommentaren som ofta cirkulerade var att om de inte annonserade ville de inte anställa.

8 av 10 i gruppen hade sökt drygt 2 jobb i månaden.
5 av 10 hade ingen e-post och kunde heller inte söka de jobb där man var tvungen att söka via nätet.

Gruppen som första dagen påstod sig vara de bästa arbetssökande i Sverige visade sig vara de sämsta tänkbara. Vissa i gruppen trodde att det var deras rättighet att få arbetslöshetsersättning, då de passade barnbarnen, målade på huset, skötte hushållet eller var ute och handlade.

Om jag fick bestämma skulle Arbetsförmedlingen få mer mandat att övervaka de arbetslösas aktiviteter och att fler fick sin ersättning indragen. Idag finns det alldeles för många latmaskar som fuskar och de försöker dölja det genom att skrika högt om vanmakt.

Och värst är de över 50 år.

Hur ofta har man inte hört "satsa mer på de unga, vi äldre har gjort vårt på arbetsmarknaden". Bullshit! Det de säger är "låt oss få fuska vidare, vi vill inte ha ett jobb, vi vill bara leva på bidrag". Dessa fuskare borde sättas åt ordentligt.

Jag blir så förbannad på den svenska mentaliteten som sprider sig i landet. Skärp till er för helvete och ta er ur bidragsträsket och gör något åt era liv.

- Utbilda er!
Ja, det kostar pengar men ni har ju lånat pengar till hus och bil, varför kan ni inte låna pengar för att utbilda er ?

- Sök jobb!
Vaddå finns inga jobb att söka? Har ni verkligen ringt till alla företag och frågat?
Nä, just det!

- Pendla en bit till jobbet!
Vaddå långt att åka? Är du dum i huvudet! Är det bättre att leva på bidrag!

- Ta hjälp av Arbetsförmedlingen!
Vaddå, dom vet ingenting. Det är ju du som inte vet någonting, se för fan till att använda den kunskap som finns att tillgå istället för att sluta in dig i en patetisk bubbla och tycka synd om dig själv.

Skärp er Svenssons! Sötebrödsdagarna kommer en dag att ta slut och då kommer det att ta eld i baken på er.

Af, Af2
snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: