Senaste Kommentarerna

lördag 10 december 2011

Varför bär dom munskydd i asien?

När man ser reportage från asiatiska länder som Kina, Korea och Japan brukar man ofta se personer som bär munskydd. Hur kommer det sig? Är människorna i asien hypokondriker eller har dom en bra anledning att bära munskyddet? Då uppstår nästa fråga... fungerar munskyddet överhuvudtaget?

Munskydd

MaskVarför bär dom munskydd?
Tvärtemot spridda myter, så är inte munskydden till för att skydda användaren. Inom kirurgin används den för att förhindra bakterier och virus att sprida sig från kirurgen till patienten.

I många asiatiska länder, är det vanligt att människor bär munskydd när dom känner att dom mår dåligt eller börjar bli förkylda. Och att dom gör det beror på respekten för sina medmänniskor. Med munskydden förhindrar dom att deras smitta sprids till andra.

Förkylning sprids genom att miljontals viruspartiklar sprids med saliven när man hostar eller nyser. Och har man genom sin nysning sprayat dörrhantag, ett bord eller en knapparna i en hiss - finns risken att smittan kan överföras till någon som råkar röra dessa ting.

Munskyddet i sig hindrar inte de små viruspartiklarna att tränga igenom, men munskyddet stoppar de större salivdropparna med virus sprids runt, och på det sätter ser man till att minska risken för att andra människor blir smittade.

snabbisen - din snabbaste väg till kunskap

Reaktioner:

0 kommentarer: