Senaste Kommentarerna

fredag 2 december 2011

Halldór Kiljan Laxness (1955)

Island var temat för årets bokmässa i Frankfurt och tyskarna förundrade sig storligen över hur många poeter och författare det finns på denna ö. Det finns bara något fler islänningar än det finns finlandssvenskar och Island har fler Nobelpristagare: Halldór Kiljan Laxness.

Det var för ”målande epik” han fick priset och det för ju tankarna till de gamla sagorna. Boken Islands klocka är en sådan, den är egentligen en trilogi, en skälmroman (kanske och nästan) som handlar om Jón Hreggvidsson som döms till döden men tar sig till Köpenhamn i ett viktigt uppdrag som har med gamla manuskript att göra.

Halldór Kiljan Laxness
Islands klocka är en klocka som keltiska munkar en gång hämtat till Island och som hänger på Tingvalla, den plats där Island utropade sin självständighet samma år som den andra delen av trilogin utkom. Den har nu fått en spricka, vilket oroar både hög och låg – boken skrevs under engelsk och amerikansk ockupation på Island och kan läsas med detta i minnet, även om handlingen utspelar sig under äldre tider.

Hreggvidsson dömdes till döden för att ha smädat den danske kungen. Nuförtiden har vi grymmare seder och dömer sanningssägarna till offentligt åtlöje, vilket är ett betydligt smärtsammare och inhumanare sätt att ta livet av dem.snabbisen - din snabbaste väg till lycka

Reaktioner:

0 kommentarer: