Aktiv rymdkapplöpning från Iran, Brasilien, Indien, Japan, Kina, Israel, USA och Ryssland. Det kommer uppenbarligen att bli trångt där uppe.På 60 talet deklarerade John F. Kennedy att Amerika skulle landa en människa på månen, en dröm som uppfylldes med Apollo 11 i juli 1969. Då gällde rymdkapplöpningen mellan USA och dåvarande Sovjetunionen, och länderna kämpade om att ligga ett steg före varandra vilket ledde till att Sovjetunionen skickade ut Sputnik i rymden 1957.
Idag finns flera länder som längtar efter att delta i utforskningen av rymden.
European Space Agency eller ESA som den förkortas grundades 1975 och består idag av 18 medlemsländer. ESA har över 2,000 anställda och en årlig budget på över 30 miljarder kronor. ESA skjuter upp sina raketer i närheten av Kourou i Franska Guiana:
Den Europeiska rymdprogrammet använder sig av Ariane raketer.
Ariane 1 raketen använder under perioden 1979 till 1986 (vänstra bilden nedan). Ariane 2 och 3 användes mellan 1986 och 1989 och Ariane 4 under perioden 1988 till 2003, och idag används sedan 1997 Ariane 5. Här ser vi en Ariane 5 ECA som sköts upp den 14 augusti 2008 (höger bild):
Giotto Robotic Spacecraft sköts upp av ESA 1986 för att studera Halley’s komet. Proben låg 600 km ifrån kometen och kunde skicka tillbaka spektakulära bilder till Jorden.
ESA designade även återanvändningsbara rydmdskepp.
Hermes designades i Frankrike under 70-talet och utvecklades vidare av ESA på 80-talet. Tyvärr uppstod många problem som man inte kunde lösa och till slut lade man ner projektet 1992.
Skylon är en återanvändningsbar rymdskytten som utvecklas i England.
Kina har utvecklat en stabil rymdprogram och var 3:e landet i världen att skicka människor till rymden. Detta skedde med Shenzou 5, som sköts upp oktober 2003.
Kina’s
Jiuquan Satellite Launch Centre är placerad i Gobiöknen i Mongoliet:
Shenzou 7, Kina's tredje bemannade rymdresa skedde i september 2008.
Liksom ESA har kineserna jobbat med att byta ut sina rymdraketer till skyttlar:
På bilden till höger ser vi uppskjutningsrampen i Tanegashima, Japan. De har även en uppskjutningsrampi staden Uchinoura:
Hope-X var Japan’s svar på USA rymdskyttel. Den skulle ta ta upp kampen i rymdkapplöpningen men skrotades 2003:
Indiens rymdprogram huserar på Satish Dhawan Space Centre i staden Chennai:
Här ser vi en av Indiens raketer som användes för en obemannad uppskjutning under 2008:
Oceansat-2 är Indiens 16:e satellit, som sköts upp under 2009:
Avatar är en obemmanad, återanvändningsbar rymdskyttel som utvecklas i Indien, för att skjuta upp satelliter (västra bilden nedan). Till höger är en bild på en skyttel som kallas "Reusable Launch Vehicle-Technology Demonstrator":
Iran meddelade under 2011 att de planerade skicka en apa i omloppsbana runt jorden. De har även meddelat att de planerar att ha skickat upp en människa i rymden senast 2017. Iran samarbetar med Nord Korea och Pakistan i sitt rymdprogram:
Iran’s Omid Satellit raket:
Brasiliens Rymdprogram håller till på Alcantara-basen. Programmet sköttes till en början av militären men är nu civilt sedan 1994. Brasilen sköt upp sin första raket i rymden 2004 och 2006 åkte den första brasilianaren till den internationella rymdstationen:
Den
Israeliska Rymdprogrammet grundades 1983 och uppskjutningarna görs från Palmachim Airbase:
Men det är inte enbart stater som kapplöper i rymden idag, även privata företag har gett sig in i kampen..
SpaceShipOne utvecklades av företaget Mojave Aerospace Ventures. 2004, deltog den i världens första flygtur i rymden och vann $10 miljoner i en pristävling. SpaceShipOne drogs tillbaka men en uppföljare till planet drogs igång.:
Den excentriska Richard Branson lanserade
Virgin Galactic som ska förse oss med rymdresor någon gång i framtiden.
snabbisen - din snabbaste väg till rymden