Senaste Kommentarerna

söndag 14 mars 2010

Sluta lyssna på de gnatiga pensionärerna

Jag är ingen expert på detta område men ska ändå försöka formulera några rader om dagens pensionärer.
Jag tror att det började 1997 då 258 miljarder kronor plockades ut ur AP-fonderna med motiveringen att dessa pengar skulle finansiera sjukpensionerna. Redan då visste man att överföringen skulle bli kontroversiellt eftersom AP-fonderna fungerar som buffert i pensionssystemet. Att ta pengar ur bufferten i ett läge då man visste att det inom kort skulle gå ut en stor kull 40-talister ansågs av många som riskabelt.
Det är bl.a detta uttag ur AP-fonderna som orsakat att den så kallade bromsen nu utlösts. Idag beräknas det finnas 1,7 miljoner pensionärer och inom 10 år kommer ytterligare 500.000 tillkomma.

Anna Dahlberg skriver en bra artikel i Expressen: Pensionärer är inga förlorare. Pensionärsföreringarna i landet är upprörda över att deras pensioner inte räknas upp och som dessutom kommer att sänkas pga "bromsen" men är sänkningen verkligen så stor? 70 kronor mindre i plånboken per månad i år och 200- 250 mindre per månad år 2011.

Men de pensionärer som verkligen drabbas hårdast "fattigpensionärerna" de klagar inte. De är nöjda med livet och hoppas att de får behålla hälsan. Nej! Det är de pensionärer som har det bra som klagar. De som åker på semester, de som nyligen sålt sin övervärderade villa och fått några miljoner insatt i bankkontot. De klagar på att de har fått det sämre!

Och politikerna slåss om denna grupp som redan har gjort sitt på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna vill ge dem 23 miljarder kronor medan oppositionen överger sin förnuftiga linje och lovar kompensera pensionärerna i den nya vårbudgeten.

Men var finns de förnuftiga politikerna som inser att det inte är pensionärerna som ska rädda Sverige och välfärdssystemet. Var finns de som känner till att det är dagens ungdomar som ska utveckla Sverige och se till att vi fortfarande kan leva och må bra.

Ja just nu verkar politikerna bara tänka kortsiktigt och försöka sko sig själva. Det viktigaste just nu är att ta regeringsmakten kosta vad det kosta vill, landets ekonomiska framtid är av underordnad betydelse.

Min röst kommer att gå till dem som inser att pensionärerna inte är Sveriges framtid.

Reaktioner:

0 kommentarer: