Senaste Kommentarerna

söndag 7 mars 2010

Betala för era misslyckanden

Jag är en aning tudelad vad gäller islänningarnas vägran att betala tillbaka skulder efter att banken Icesave gick i konkurs. Man kan ju inte skylla baknkens kollaps på bankerna eller på bankens kunder, de är ju lika stora kålsupare båda fraktionerna.
Mycket vill ha mer! Trots att vi alla föds med möjligheten att använda oss av sunt förnuft utnyttjar vi varje situation för att få sko oss på de ena efter det andra. Detta till trots att vi vet att någon i slutändan måste stå för kalaset.
Det kan liknas vid ett kedjebrev, de i toppen tjänar massor av pengar men likväl måste någon (de i botten) betala. Men de i botten hoppas att det inte är de som befinner sig i botten och deltar glatt i galenskaperna, och när bubblan brister så vill ingen ta sitt ansvar.

Självklart tycker jag att alla ska ta sitt ansvar och betala sina skulder och det gäller även Island. Många må tycka att islänningarna är modiga som röstar emot ett Icesave-lagen, men är inte detta bara ett tecken på att Islänningarna är opålitliga? Att de gärna vill vara med att tjäna pengar på spekulationer, men när det går dåligt så får någon annan stå för notan?

Självklart ska alla som står i skuld göra rätt för sig.

Läs mer: svd dag dn ab

Reaktioner:

6 kommentarer:

Men herregud LÄS PÅ! Omröstningen i går handlade INTE om att vi INTE tänker betala!! Vi röstade NEJ till VILLKOREN i återbetalnings kontraktet och inget annat!!!!

Som jag förstått situationen:
1. Folk från utlandet sätter in pengar på isländska bankers konton med en bankgaranti från isländska staten upp till X kronor.
2. Bankerna kollapsar
3. Isländska staten säger "vi betalar ut bankgarantin upp till X kronor precis som vi lovat"
4. I panik för att väljarna ska bli arga så betalar England+Holland ut överstående belopp (allt över X kronor) på eget bevåg till sina medborgare
5. England+Holland säger till Island "Betala nu vad vi lagt ut!"
6. Island säger "Öhh? Vi har hållit vår bankgaranti. Vi lovade aldrig mer än X kronor"
7. Folkomröstning görs om Icesave (där det ingår att Islänningarna ska betala allt över X kronor)
8. Islänningarna säger "I helevete heller!"

Svenska staten har en bankgaranti upp till 500.000kr (höjdes för inte så länge sedan från 250.000kr).

Om det är som jag tror så tycker jag att islänningarna gör rätt. (Men jag kan ha väldigt fel och har säkert missat flera nyanser i det hela)

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

http://www.islandsbloggen.com/

opålästa människa. Skriv istället något du läst dig in på istället. Jisses.

Vad enkelt! Det är bara återbetalningsplanen som islänningarna protesterade emot.

Visst! Sure! Självklart!
Så måste det ju vara!

Att England och Holland skulle utöva odemokratiska metoder som att frysa isländska tillgångat i utlandet. Att IMF skulle förneka Island lån baserad på lösa boliner låter ju som en dålig James Bond film.

Självklart tycker islänningarna att någon annan borde betala, och rimligtvis finns det en anledning till att den återbetalningplan som exiterar har upprättats.

Att den engelska och holländska regeringarna självmant betalat ut mer än vad bankgarantin utlovade och nu med diktator-fasoner, tvång och hot försöker stjäla islänningarnas pengar, låter aningen bisarrt. Och frågan är om ens våra skolbarn skulle tro på dessa fabler.

Står du i skuld, då är det bara att betala! Så är det!

Fundera på det här tanke-leken!

Svenska staten lånar ut en massa pengar till danska bankkunder och kräver därefter att Danmark ska betala tillbaka allt. Om dom inte gör det så hotar man med EU, IMF och antiterror-lagar.

Vem tror att något land i världen skulle hålla på Sverige?
- Ingen!

Det här med Island har ni nog allt förenklat. Kanske det är dags för er att läsa på istället och inte tro på att som sägs i etern.

Så om återbetalningsplanen var mer utdragen och snällare så skulle islänningarna vara mer benägen att punga ut med 3,9 miljarder euro.