Mjölken tog slut så jag tog bilen till Ica Supermarket för att inhandla några liter. När jag strövade runt i butiken slog det mig att det på tio år har hänt väldigt mycket med våra matvanor. Vi äter inte bara fel i dag, vi äter sådant som vår kropp egentligen inte alls behöver. Dessutom kostar det vi proppar i oss lika mycket som ohälsosam mat skulle göra.
Att gå till butiken i Sverige har blivit något av ett projekt. Hyllorna svämmar över av produkter och supermarketarna är stora som fotbollsplaner.
Utbudet av matvaror är så enormt i dag, och det är inte alltid bara positivt. Det finns till och med affärer där det är svårt att hitta råvaror då det bara finns färdigmat i grälla förpackningar.
Ofta klagas det på att maten i Sverige har blivit så dyr. Men jag misstänker att det är ungdomar som flyttat hemifrån som verkligen får upp ögonen för vad saker egentligen kostar när de nu måste betala för allting själva. Då känns kanske fem mikropizzor för 100 kronor som rena fyndet. Men är det verkligen det?
Sanningen är att maten aldrig varit så billig som den är nu jämfört med våra inkomster. Vi upplever att maten är dyr, men den vanliga svensken lägger mer pengar på teknik och prylar under en månad än på matkostnader.
Färdigmaten innehåller inget du behöver
Att unga, och även äldre, väljer mikromat framför att laga maten själv tycker jag är fruktansvärt. Hamburgarna och mikromaten innehåller mindre näringsämnen och fler tillsatsämnen än hemlagad mat. Det enda det ger dig är på sin höjd ont i magen eller huvudvärk.
Dessutom bör alla läsa innehållsförteckningen på färdigmat. Köttliknande produkter är kanske broilerskinn, och om det är broilerskinn i din hamburgare, är du då lika sugen på att äta det?
Dessutom tror många att mikromaten faktiskt är billigare än att själv laga mat. Jag och min fru lagar ofta våran mat från grunden och vi har upptäckt att vi tjänar stora pengar på detta - än om vi hade köpt färdigmat. Men självklart är det fråga om vad man prioriterar. Vill man sitta på Harry's och dricka öl och äta en mikrohamburgare istället för en nyttig maträtt, ja då gör man ju det, men det blir nödvändigtvis inte billigare, tvärtom.
Jag tror att svensken i dag har blivit van med att det alltid ska finnas av alla produkter i hyllorna. Trots att det är december vill vi gärna kunna äta färska jordgubbar. Men jordgubbarna är ju som bäst på sommaren när vi får tag på de inhemska. Det handlar inte bara om att det är onödigt att hämta jordgubbar från främmande länder mitt i vintern, utan också om smakupplevelsen. Det går ju inte att jämföra inhemska bär med de som kommer från länder långt borta.
Just nu är det säsong för bland annat vitkål som bara kostar kring 4 kronor per kilo. Av detta kan man göra enkla soppor och lådor för en billig peng. Dessutom är de inhemska rotsakerna goda och nyttiga att tillreda. En palsternacka- och rotsaks-soppa kan man tillreda för 2 kronor per portion.
Och recept finns överallt! I Sverige ges det ut en kokbok om dagen, och recept finns i var och varannan tidning för att inte tala om på Internet. Visst är det okej att fuska med maten ibland, men i längden blir du vad du äter.
Många unga i dag tänker inte på framtiden, utan tror att de är odödliga. När de själva sen får barn märker de kanske plötsligt att det inte går att servera fryst pizza, och plötsligt väcks intresset för matlagning. Därför är det bra att kunna laga bra mat redan som ung och inte leva sina studieår på mat som inte gör någon gott.
Idag finns alldeles för många vuxna som inte kan laga mat, och som inte vet att de energidrickor deras barn dricker inte innehåller något en växande kropp behöver.
Det är så synd att det många gånger saknas vuxenansvar när det gäller maten. Dagens unga äter i tid och otid, godispåse framför datorn och en chokladstång på väg till skolan. Sedan sitter de stilla i skolan och hemma framför datorn. Om det inte blir en förändring på våra matvanor kommer dagens unga inte att bli lika gamla som sina mor och farföräldrar - och visst är det en hemsk tanke. Det är en välfärdssjukdom som inte bara ger oss en kropp som inte mår bra, utan också depression.
De dåliga matvanorna har alltså inverkan på oss även när vi blir äldre. Och vem minns inte Anna Skipper's " Vi blir vad vi äter" - och allt vi stoppar i oss under längre tid har inverkan.
Nu känner jag att jag låter som en rektor med en pekpinne i handen, men jag känner att det är mitt ansvar att informera. Det behöver inte vara dyrt att äta rätt. Råvarorna finns, problemet är bara att det saknas kunskap att tillaga dem trots att varenda tv-kanal sänder matlagningsprogram minst två timmar om dagen...
Läs om vad dåliga matvanor kan leda till: AB1, AB2, AB3.
snabbisen - din snabbaste väg till mat-lycka
1 kommentarer:
ja fy vilken skit vi stoppar i oss. man blir mörkrädd när man ser alla överviktiga barn. stackarna har ingen chans att värja sig när vi vuxna köper hem snabbmat bara för att vi inte tycker att vi har tid att laga bra mat.
Petra Andersson
Skicka en kommentar